Fizikalna medicina
i rehabilitacija

Bol u leđima zahteva stručno lečenje

Povratak u kancelarije (čitaj: normalne životne tokove), jedva smo dočekali. Ali, ako imamo tzv. “sedeći” posao neko se sigurno ne raduje povratku u ofis. Pogađate li ko? Naša leđa.

Bol u leđima je, slobodno možemo reći, boljka modernog čoveka. Ne krećemo se dovoljno, ne treniramo, sedimo po osam sati, hranimo se nezdravo. Sigurno ima još poneki razlog, ali nema čoveka posle tridesete da se nije požalio na ukočenost, bol u vratu, krstima, neurološke bolove u nogama…

Šta uraditi kada se bol u leđima javi? Kako reagovati, koje lekove uzeti, koju terapiju odabrati? Mnogi imaju svoje “teorije”, savete, preporuke. Najsigurnije je, međutim, ne rizikovati i odmah potražiti mišljenje stručnjaka. Danas su dostupne mnogobrojne savremene terapijske metode kojima se ovaj problem uspešno rešava, mnogo efikasnije nego pre.

Otišli smo na SMA Clinic u Beogradu, specijalističku kliniku iz fizikalne medicine i rehabilitacije, kao i sportske i regenerativne medicine, i od njihovog tima fizijatara i fizioterapeuta potražili odgovore.

U našoj klinici se svakodnevno srećemo sa pacijentima koji imaju probleme sa lumbalnom kičmom. Uzroci bola i patologija su skroz različiti. Godine nisu presudne, to je problem i mlađe i starije populacije, kao i oba pola podjednako. Kada pacijent prvi put dođe na pregled, imamo multidisciplinaran pristup. Prvenstveno se pacijent dobro sasluša od kada datiraju tegobe, kako se propagiraju, da li ih nešto provocira, kada su najviše prisutne, da li je bilo neke traume, operacije…Potom se pacijent detaljno pregleda. Ovo sve zajedno nam je potrebno kako bismo dali tačnu dijagnozu u što kraćem roku i na adekvatan način počeli da lečimo pacijenta i osposobimo ga kako bi se vratio svojim svakodnevnim aktivnostima. Ukoliko procenimo da je još neki pregled potreban, kao pregled neurologa, neurohirurga ili dopunska dijagnostika NMR, EMNG, pacijenta upućujemo da i to uradi.

Dr Milan Mileusnić

Na SMA klinici ističu da su pacijent i njegov boljitak uvek na prvom mestu, tako da svakog pacijenta tretiraju kao pojedinca i prave individualni program rehabilitacije prema jasnim protokolima koji postoje. Tegobe mogu perzistirati i više nedelja, nekada i više meseci, te potpuno blokirati pacijenta da normalno funkcioniše, da se samostalno obuče, spava, ode na posao…Bolovi su obično praćeni nelagodnošću kao što su mravinjanje, osećaj strujanja niz noge. Neretko pacijent ne može da hoda na prstima i petama jedne noge, zauzima antalgičan položaj, bolovi se pojačavaju na kijanje i kašljanje, a pokretljivost u trupu je limitirana.

-U zavisnosti od opšteg zdravstevnog stanja pacijenta, pravimo individualni plan i program lečenja. Pacijent dobija medikamentoznu terapiju. Potom startujemo sa fizikalnim terapijama za obezboljavanje, najčešće u trajanju od 3 nedelje, nekada i duže. U vrlo bogatom elektroterapijskom bloku u našoj ustanovi imamo mogućnost da na potpuno bezbedan, komforan način pacijentu pružimo najbolje. Pored standardnih terapija koje koristimo u lečenju lumbalnog sindoma, poput elektrostimulacije (TENS), IFS, laseroterapije, magnetoterapije, terapije dubokim elektrostatičkim oscilacijama-hivamat, Bioptron lampe, radi bržeg oporavka, ukoliko nema kontraindikacija, uključujemo i apsolutno moćnu terapiju koja maksimalno skraćuje vreme oporavka, a to je INDIBA Activ Rf terapija koja radi na 448KHz. Ova terapija se kod nekoga uključuje na drugi ili treći dan, kod nekoga svakodnevno, smanjuje spazam, opušta muskulaturu, deluje protivupalno, već od prve terapije pacijent se oseća bolje.

Kontrole se tokom procesa lečenja prave na 10 dana, kažu fizijatri na SMA klinici. Ukoliko je stanje kod pacijenta izuzetno teško, kada se delimično obezboli uključuje se i ozonoterapija prema protokolu za lečenje lumbalne kičme u trajanju od 10 nedelja (16 terapija,  2x sedmično), nakon čega se radi kontrolni NMR radi poređenja.

-Proceduru ozonoterapije sa izvanrednim rezultatima radimo 5 godina u saradnji sa SIOTT iz Italije. Ozon se ubrizgava paravertebralno u regiju koja na NMR ukazuje na problem i u gluteus obostrano, priprema se in situ, deluje antiedematozno, antiinflamatorno, deluje na sve bakterije, viruse i gljivice. Kada bol prestane, uključuje se obavezni deo rehabilitacije, a to je kineziterapija za jačanje PVM, gluteofemoralne muskulature, povećanje obima pokreta.

Nakon ovako kompleksnog profesionalnog pristupa, pacijent je oslobođen bola, vraća se svojim aktivnostima, ne oseća neprijatnost prilikom sedenja ili hoda. Na SMA klinici kažu da postoje i preventivne terapijske metode koje se primenjuju kod osoba koje tokom dana mnogo sede ili rade stojeći u jednom položaju, kao što su stomatolozi., sa ciljem da se spreče bolna stanja i ozbiljne komplikacije.

 

Piše: Stručni tim SMA Clinic, Beograd

Call Now Button