Fizikalna medicina
i rehabilitacija

Shock wave – Terapija udarnim talasima

Za sve bolesti tetiva, distenzije, povrede mišića, kalcifikate oko zgloba, teniski ili golferski lakat postoji shock wave terapija, odnosno tretman udarnim talasima. Osim fizikalne, ovaj tretman ima i kozmetički efekat, jer stručnjaci tvrde da je najbolji u razbijanju čak i tvrdokornog celulita!

 

Shock wave terapija se primenjuje pomoću aparata, koji udarima nalik čekiću, proizvodi hemijsku reakciju u organizmu i zaustavlja put bola do kore velikog mozga. Na bolnom mestu proizvodi novu mrežu kapilarnih krvnih sudova, povećava metabolizam i, ono što je najvažnije, razbija kalcifikat.

 

Za razliku od tretmana ultrazvukom, ova metoda je efikasnija i upotrebljava se za širi spektar bolesti i stanja. Hronični bol koji prati ova oboljenja, posebno kod artritisa i drugih degenerativnih bolesti od kojih pate stariji pacijenti, potpuno nestaje bez upotrebe lekova.

Udarni talasi dolaze iz kompresora, a „čekić“ udara direktno na bolno mesto. U trenutku udara talasa dolazi do pokretanja kiseonika i prokrvljenosti obolelog tkiva, a zapaljenje se polako sakuplja na mestu gde se tretira tkivo. Tu ga talasi razgrađuju sve dok upala nestane.

Ova terapija je pomoćna ili jedina terapija u određenim bolestima. U zavisnosti od bolesti, pravi se poseban protokol za lečenje. U slučaju kalcifikata u peti, u zavisnosti od okoštalosti petnog trna, određuje se jačina i broj udarnih talasa jer nije svejedno da li je kamen sastavljen od oksalata, fosfata ili karbonata.

 

 

Ambasador SMA Clinic – Viktor Savic

Za petni trn su potrebna od tri do 10 tretmana, za kalcifikaciju u ramenu najviše sedam tretmana. Pošto je terapija kumulativna, poslednja terapija deluje narednih šest meseci.

 

Iako postoji niz kontraindikacija za ovaj tretman, pacijenti sa otvorenim ranama ili čirevima mogu da se leče udarnim talasima:

Angiologija je novo polje gde se primenjuje terapija udarnim talasom. Dokazano je da se tretmanom, na granici sa bolnim poljem, poboljšava epitelizacija i zarastanje rane.

 

Kod dece i odraslih adolescenata koji nisu još završili rast, trudnica, pacijenata sa afektivnim poremećajem i neurozama ne radi se tretman udarnim talasima. Takođe, ako postoje veliki hematomi, osteoporoza, dijabetesno stopalo i otvorena tkiva, koja nisu vaskularne prirode, su kontraindikacije za tretman.

Radi besplatne konsultacije, pozovite nas.

Call Now Button