Fizikalna medicina
i rehabilitacija

Elektroterapija

Elektroterapijska procedura, transkutana elektronervna stimulacija, je metoda lečenja bola električnim draženjem senzitivnih nervnih završetaka u koži.

 

To je postupak koji neopozivo vrši blokadu bola i zamenjuje do sada upotrebljavane blokade nerava lekovima anesteticima ili akupunkturom.

Metoda se zasniva na pojavi nadmetanja dve vrste nervnih vlakana u perifernim nervima, tankih C vlakana koji prenose bol i debelih A vlakana koji bol blokiraju. Elektrostimulacijom ovih zadnjih vrši se blokada bola na nivou kičmene moždine, prostije rečeno zatvaraju se vrata bolu.

 

Ovom metodom je moguće prekinuti sve bolne refleksne lukove koji se formiraju u toku razvoja nekog hroničnog bolnog stanja, dok je medikametoznom blokadom praktično nemoguće to trajno i detaljno postići.

 

Važnost obezboljivanja pacijenata je mnogostruka. Prvo prekidaju se patnje zbog bola i vraća funkcionalnost pacijentu. Zatim, u bezbolnoj fazi moguće je sprovesti lečenje osnovne bolesti drugim metodama, ispraviti mišićno-koštane i zglobne defekte, oporaviti periferne živce, zalečiti povrede ligamenata, mišića, zglobne hrskavice itd.

 

Savremeni uređaji imaju automatsko skeniranje čitavog tretiranog područja i pronalaženje svih bolnih tačaka i njihovo definitivno obezboljavanje već u toku prvih 2-3 tretmana.

Radi besplatne konsultacije, pozovite nas.

Call Now Button