Fizikalna medicina
i rehabilitacija

MEZOTERAPIJA U TERAPIJI BOLA

Mezoterapija bola je najnovija metoda u lečenju akutnog i hroničnog bola, koja se zasniva na aplikaciji lekova u kožu u blizini mesta bola ili povrede. 

Kada se mezoterapija koristi u terapiji bola?

U terapiji bola, mezoterapija se koristi u kombinaciji sa drugim fizikalnim procedurama ili samostalno u odnosu na osnovnu dijagnozu ili stanje koje „boli“. Zato je najvažnije da je primenjuje lekar, koji će nakon dobro postavljene dijagnoze proceniti da li je osoba, odnosno njeno stanje dobar kandidat za ovu vrstu terapije. 

Koja su stanja kod kojih se mezoterapija najčešće primenjuje u lečenju?

Najčešće indikacije za primenu mezoterapije bola jesu degenerativne promene kičme, diskus hernije, bolovi u ramenom pojasu (stanje poput smrznutog ramena, osteoartroza ramenog zgloba, povrede mekih tkiva ramenog pojasa), bolovi u kolenima, teniski i golferski lakat, akutni i hronicni bolovi u vratnoj i lumbalnoj kičmi, povrede mekih tkiva. 

Koja je prednost mezoterapije bola? 

Pre svega mezoterapija bola predstavlja primenu lekova u blizini patološkog procesa (mesta bola), prilikom cega se omogućava veća koncentracija leka, duži vremenski period u regiji bola što dovodi do bržeg otklanjanja istog, a da se prilikom toga izbegne sistemsko delovanje leka. Na ovaj način izbegava se opterećenje organizma lekom kao što je slučaj kada ga uzimamo u vidu tablete ili ga dajemo intramuskularno i intravenski. 

Šta se koristi od lekova?  

Za mezoterapiju bola koriste se NSAIL (nesteroidni antinfamatorni lekovi) poput ketonala, zodola, movalisa u kobinaciji sa niskim koncentracijama lokalnih anestetika ili fiziološkim rastvorim kao i GUNA preparati. 

Šta su to GUNA preparati? 

Medicinska sredstvana bazi kolagena mogu se koristiti za tretman poremećaja različitog porekla (usled prekomerne aktivnosti, starenja ili povrede) i u različitim oblastima medicine (reumatologiji, fizikalnoj medicini i rehabilitaciji, sportskim povredama itd). Zahvaljujući mehanizmu dejstva, odsustvu neželjenih reakcija i visokim performansama, pacijenti dobro podnose primenu medicinskih sredstava na bazi kolagena. NISU UOČENE NEŽELJENA DEJSTVA, ALERGIJSKE REAKCIJE KAO NI INTERAKCIJE SA LEKOVIMA, što ovim preparatima daje apsolutnu prednost u lečenju bolnih stanja. 

Kako se izvodi ova procedura? 

Nakon odrađenog fizikalnog pregleda od strane lekara, tačnog postavljanja dijagnoze i određivanja bolne regije, željena supstanca/lek se unosi u kožu specijalnim iglicama dužine 4mm što ovu metodu čini gotovo bezbolnom, a ima velike prednosti u odnosu na standardno aplikovanje lekova, jer se dobijate maksimalan efekat leka na mestu koje želite. 

Koliko traje procedura?

Sama procedura traje svega 5 do 10 minuta, nakon čega se pacijent može vratiti svojim dnevnim aktivnostima i takođe se može kombinovati sa drugim fizikalnim procedurama. Koristi se najviše 3 tretmana u vremenskom intervalu od 7 dana. 

Call Now Button