Fizikalna medicina
i rehabilitacija

Dva naj tretmana za podmlađivanje lica

Tajnu večne mladosti još niko nije otkrio, ali estetska medicina je zaista otišla daleko. Danas se o različitim tretmanima za svež i mladalački izgled kože lice govori otvoreno i svuda. Biti mladolika i lepa bez obzira na godine danas nije teško, a uslovno rečeno, ni finansijski nije nemoguće. Mnogo je različitih tretmana koji uspešno ženama vraćaju svežinu, sjaj i elastičnost kože, a možda je još  I važnije što vraćaju samopouzdanje.

Ovog leta Beograđanke se najviše odlučuju za dva moćna “eliksira maldosti” – PRP terapiju i mezoterapiju. Dr Momčilo Mamuzić iz SMA Clinic u Beogradu predstavlja nam ove dve popularne metode.

PRP

PRP je skraćenica koja dolazi iz engleskog jezika – Platelet Rich Plasma, što u bukvalnom prevodu znači krvna plazma bogata trombocitima. Primena krvne plazme bogate eritrocitima nije novina, ona se koristi više od 30 godina u različitim oblastima medicine ( ortopedija, kardiologija), a od 2005. i u estetskoj medicini. PRP tretman ili „vampirski tretman“ je revolucionarna metoda pri kojoj lekar uzima minimalnu količinu vaše krvi za podmlađivanje kože. Zatim se uzeta krv centrifugira u posebnim aparatima, tokom procesa centrifugiranja koncentracija trombocita i faktora rasta u krvnoj plazmi se povećava 5-10 puta. Nakon centrifugiranja sledi ubrizgavanje u kožu, koje se vrši uz pomoć malih igli, kao i za mezoterapiju.

Ovim postupkom na prirodan način podstičemo regeneraciju i opravak tkiva na licu, smanjujemo bore i poboljšavamo tonus kože. Faktori rasta takođe stimulišu stvaranje kolagena, pa samim tim koža se zateže, dobija novi sjaj i mlađe izgleda. PRP metoda je potpuno bezbedna i ne izaziva alergijske reakcije. Zato predstavlja jednu od najsigurnijih metoda za podmlađivanje. Tretman i priprema samog tretmana traju ukupno 60 minuta, a oporavak u većini slučajeva do 24h.

MEZOTERAPIJA

Mezoterapija je tretman koji podrazumeva ubrizgavanje mezoterapijskih koktela u srednji sloj kože, mezoderm, po kome je i dobila ime. Mezoterapijski kokteli sadrže regenerativne supstance kao što su hijaluronska kiselina, kompleks vitamina i aminokiselina, minerale i antioksidanse, kao i faktore rasta. Mezoterapija dovodi do poboljšanja ishrane kože, bolje hidratacije i protoka krvi, a uz to stimuliše stvaranje novog kolagena u koži. Šta postižemo mezoterapijom?

  • Podmlađuje se, zateže i hidrira koža
  • Bolji tonus i elastičnost kože
  • Redukcija sitnih bora, ožiljaka, fleka
  • Reguliše se rad lojnih žlezda
  • Reguliše se PH kože, tako da se rešava problem suve ili masne kože

Koncentracija i izbor sastojaka koktela zavise od stanja kože i određuju se individualno za svakog pacijenta. Tretman u proseku traje od 15 do 30 minuta. Za najbolji efekat potrebno je uraditi 3 do 5 tretmana u razmaku od po 7 do 14 dana. Oporavak u većini slučajeva traje 24h.

 

Piše: dr Momčilo Mamuzić, SMA Clinic

Call Now Button