Fizikalna medicina
i rehabilitacija

Koja je uloga nutricioniste?

Da li ste od onih koji su isprobali razne dijete, na svoju ruku? Dijeta sa manje masti, dijeta sa manje ugljenih hidrata, dijeta sa većom količinom proteina i opet ništa – višak kilograma i zdravstveni problemi su i dalje prisutni?

Nutricionista – dijetetičar sa SMA Clinic iz Beograda, Marija Stajić, daje našim čitaocima korisne savete i objašnjava zašto je važno konsultovati nutricionistu kada imate bilo kakav problem sa ishranom.

Šta radi nutricionista?

Najbolja ishrana je ona koja obezbeđuje sve potrebne vitamine i minerale u količinama koja je vama potrebna. Kalorije je potrebno unositi u odgovarajućoj količini i one bi trebalo da potiču iz proteina, masti i ugljenih hidrata u odnosu koji je neophodan za vaše zdravlje.

Zadatak nutricioniste je da se fokusira na rešavanje uzroka problema, umesto na lečenje simptoma. Cilj je razviti zdrav odnos sa hranom i razumeti važnost ishrane za optimalno zdravlje.

Osnovni princip pravilne ishrane je to da hrana nije samo izvor energije, zapravo ona našem telu obezbeđuje hranljive sastojke kako bi bili zdravi, kako bi se regenerisali i oporavili. Veoma je važno naučiti osnove nutricionizma da bi se shvatilo koje namirnice konzumirati i koji je uticaj tih namirnica na telo.

Telo najbolje koristi hranu u svom prirodnom obliku i na taj način se stvara zdrava energija koja nam je potrebna za život. Fokus je na integralnim namirnicama, namirnicama u svom prirodnom obliku, a ne na prerađenoj hrani.

Razvijanje zdravih prehrambenih navika, kao i sigurniji odnos sa hranom je put ka zdravlju.

Kada se odlučite da potražite savet i pomoć nutricioniste, pregled će izgledati ovako:

  1. Uzimanje detaljne anamneze pacijenta
  2. Merenje sastava tela pomoću  precizne digitalne vage
  3. Provera vitaminsko mineralnog sastava neinvazivnom i bezbolnom metodom
  4. Konsultacija sa nutricionistom i izrada individualnog plana ishrane

Kontrolno merenje se obavlja nakon mesec dana.

Pre merenja sastava tela poželjno je da se ne jede dva sata i da se ne pije puno tečnosti, kao i da se ne vežba neposredno pre merenja.

Analiza sastava tela obuhvata:

Određivanje telesne mase, određivanje procenta skeletnih mišića, procenat masnoće u telu, nivo visceralne masnoće, određivanje indeksa telesne mase BMI, određivanje potrebne energije za bazalni metabolizam, obim  struka.

Provera vitaminsko mineralnog statusa

Postoji neinvazivna i bezbolna metoda, bez vađenja krvi, za utvrđivanje ovog statusa.  Aparat ukazuje na opšti trend 26 vitamina  i minerala.

Izrada jelovnika

Na osnovu dobijenih rezultata nutricionista pravi personalizovana plan i program ishrane, suplementacije, kao i fitopreparata.

 

Piše: Marija Stajić, nutricionista – dijetetičar, SMA Clinic

Call Now Button